ermm...
ntah naper..dok surf blog2 kwn2 terpandanglah gambar ketupat sotong...
mama first time mkn masa blaja di kelantan..
ingat lagi masa mula2 dok kelantan...
sume makanan manis termasuk lah ketupat sotong ni...
first time try ketupat sotong ni pun dah rasa kemanisan yg amat sgt...
tp yg the best part is ..ada pulut dlm sotong tu..
off course mama makan coz itu favourite mama...
n mama nak letak lah resipi kat blog mama ni..
tanda ingatan mama...
coz ketupat sotong ni byk sgt memori dengan bestfriend mama..engku nuraihan..
a.k.a 'abe'..gambar nnti menyusul...
yg penting letak resipi dulu...
nak try resipi ni tak tau bl...
insyaallah...
ketupat sotong ala kelantan
Bahan-bahan ( 10 ekor )
10 ekor sotong sederhana besar
1 cawan beras pulut
2 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
sedikit garam
gula secukupnya
sehelai daun pandan
10 batang lidi- 3-4cm panjang
Cara-cara
Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
mama ambik dr blog di bwh..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan