nuffnang

suri dalisa

suri dalisa

Februari 22, 2010

senangnye memasak puding gula hangus


hehehe...salam sume..
korang bt pe weekend hari tu??
aku satu family dok umah je..sen tarak..hehehe
saja nak layan korang..puding gula hangus aku ni...
aku masa blaja2 dulu...time anak dara...aku selalu bt...
sampaikan pak den dah komen2 naper aku tak pernah bt kat dia...

jd..utk menunjukkan keterroran aku..
aku bt ler weekend hari tu..
2 hari berturut2 aku bt ke pak den ngan anak dara pak den tu...
meh aku ajar skit kat korang..
simple sgt..sbb aku dah ringkaskan resipi nye..


mula2 tayang pic yg dah siap..itu tgn cik suri ye..tak menyempat2..hehehe
beso tu je puding tu if korang ikut resipi aku..
coz aku 3 beranak je wei..


korang guna 3 biji telur ni


umah aku stok telur mmg beli ltk omega plus ni...
baik utk aku ..baik utk suri..hehehe


utk susu lak ..aku pakai je susu pekat manis...
tapi...aku pakai jenama dairy champ ni..coz susu ni tak manis sgt..n rasa2 berlemak gitu
cubalah...sbb f&n ngan teapot tu manis yg amat sgt tau...plus harga pun mahal..


panaskan pengukus baru aku tu dulu..hehehe


campak je telur 3 biji tu..pastu susu jgn letak setin lak...aku letak 3/4 tin je...
itu pun dah manis..nak kurang manis letak 1/2 tin plus 1 sudu gula..
(telur ngan susu korang bancuhkan biarlah sampai sebati..takyah beriya2 sgt..hehehe)




panas kan gula dlm kuali camni..letak 3 sudu gula (jgn betul2 hangus lak)
dah nampak perang korang letak dlm bekas yg nak dikukus..
pastu curah je campuran telur ngan susu tadi...


kukuslah dlm 20minit pastu tutup api..n biarkan..
senangkan...besar ni je lah puding aku...hehehe
padan muka2 dua hari berturut2 aku bt...
n inilah rupanya...ini rupa hari sabtu nye



inilak rupa hari ahad..saja je letak dlm gelas tu..sbb dah jarang pakai..

p/s: komen laki aku..puding lemak dah ok cuma gula tu bt manis sgt...hehehe aku jahat letak 3 sudu gula (utk gula hangus tu)

2 ulasan:

  1. menarik n mcm senang jer.. nnt nak try jugaklah :)

    BalasPadam
  2. lenkali bwk gi ofis biar aku terai ehhehehe

    BalasPadam

entri terbaik mamasuri